Година:

31.01.2018.
Завод за здравствену заштиту радника „Железница Србије“ обележио Европску недељу превенције рака грлића материце


Среда, 31. јануар 2018.

Завод обележио Европску недељу превенције рака грлића материце

У Заводу за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ 31. јануара, обележена је Европска недеља превенције рака грлића материце под слоганом „СТОП раку грлића материце“ .


Предавачи др Давид Васиљевић, специјалиста гинекологије и акушерства и прим.др Душан Митровић указали су на важност превентивних прегледа, како би се смањила смртност жена у нашој земљи.

Са више од 1300 новооболелих и приближно 500 умрлих жена, рак грлића материце је други водећи узрок обољења и четврти је узрок умирања од рака међу нашом популацијом. Главни узрок настанка рака грлића материце је инфекција хуманим папилома вирусом (ХПВ), а најважније мере превенције су редовни гинеколошки прегледи, заштићени сексуални односи и имунизација, истакао је др Васиљевић. Он је додао да ПАПА тест и колпоскопски преглед показују 99 одсто тачну потврду обољења.

Прим. др Душан Митровић је нагасио да према подацима првог циклуса спровођена овог програма на територији 17 општина у Србији, на преглед су позване 334.242 жене што чини 50 одсто популације у тим општинама. Од свих прегледаних жена 11.740 је било са позитивним налазима ПАПА теста.


Захваљујући томе што су се одазвале на позив свог дома здравља иако нису имале никакве тегобе, на основу позитивних налаза ПАПА теста, болест је откривена на време и наставило се са даљим лечењем, истакао је др Митровић.

Предавачи су још једном указали на важност превентивних прегледа и информисаност о овом обољењу код жена.