Ултразвук доприноси бржој, бољој, сигурнијој и правовременој дијагностици а тиме и ефикасној терапији и бржем излечењу.

Кристјан Доплер (1803-1853), аустријски физичар, описао је промену боја двојних звезда и закључио да је узрок промене боје промена фреквенце светлосних таласа, која зависи од смера кретања таласа у односу на посматрача. Касније је показано да исти принцип важи и за ултразвук. Тек 1956. године Сатомура је уочио да еритроцити могу да рефлектују ултразвук, тиме се у медицинској дијагностици користи овај физички принцип, назван у част Кристијана Доплера.

Ултразвучна дијагностика представља веома модерну и распрострањену дијагностичку процедуру којом се, на потпуно безболан и нешкодљив начин, могу дијагностиковати различита обољења.

Примена УЗ у кардиологији, гастроентерологији, урологији, ендокринологији, гинекологији, онкологији, реуматологији, ортопедији, итд. олакшава постављање правилне дијагнозе. Примена Допплер технике, помоћу које се мере брзине протока крви кроз артеријске и венске крвне судове и шупљине срца, омогућава рано постављање дијагнозе поремећене исхрањености одговарајућих органа. Индикације за обављање ових прегледа поставља лекар одговарајуће специјалности, након обављеног прегледа.

Ултразвук се користи у дијагностици:

  1. Органа абдомена и мале карлице, у које спадају: јетра, жучна кеса, панкреас (гуштерача), бубрези, ложе надбубрежних жлезда, слезина, аорта и периаортални простор, мокраћна бешика, простата, материца и јајници. Поред откривања обољења ових органа, откривају се повреде и појава слободне течности у трбушној дупљи. Да би се обавио преглед, пацијент не треба да једе шест до осам сати пре прегледа, а два часа пре прегледа треба да попије три до четири чаше воде, да не мокри и да на преглед дође са пуном бешиком. У хитним случајевима, ради се преглед без припреме.
  2. Дојки. Препоручује се свим женама и девојкама после 20. године живота једном годишње, а после 30. редовна контола два пута годишње. Овим прегледом открива се на време патолошка појава и даље упућује на прегледе, што поједностављује и олакшава лечење. Поред прегледа дојки обавезно се прегледају пазушне јаме и регије изнад и испод кључне кости, јер су то места за откривање увећаних лимфних жлезда. Преглед је најбоље обавити 10-14 дана од почетка менструације.
  3. Штитасте (тироидне) жлезде. Откривају се патолошке појаве у величини, грађи и прокрвљености жлезде. Уколико се нађу промене, пацијент се упућује код ендокринолога. Паратироидне жлезде се нормално не виде.
  4. Меких ткива, тетива и мишића. Откривају се руптуре (прекиди) мишића и тетива, крвни подливи, упални процеси, туморски процеси и цисте.
  5. Зглобова. Дијагностикују се упални процеси, изливи, хематоми, оштећења менискуса и туморски процеси. Код деце, открива се развојни поремећај зглоба кука - дисплазија или урођено исчашење у првих 12 месеци развоја. Препоруке Светске здравствене организације педијатара су да се свака три месеца у првој години живота уради ултразвук кукова, како би се спречио развој овог поремећаја.
  6. Меких ткива врата, подвиличне пљувачне жлезде и паротидне пљувачне жлезде, лимфних жлезда врата. Преглед омогућава откривање обољења, цисти и тумора.
  7. Тестиса. Преглед омогућава откривање циста тумора и других обољења тестиса.
  8. Гинекологији. Ултразвук има посебно место у гинекологији, чијом применом се откривају туморске промене, цисте и упални процеси и у акушерству, где се применом ултразвука прати трудноћа и откривају развојне промене плода у материци.
  9. Кардиологији. У кардиологији се користи ултразвук срца, мерење величине срчаних шупљина, откривање срчаних мана и других обољења.
  10. Крвни судови. Доплер је унео нову димензију у ултразвучну дијагностику крвних судова и омогућио увид у прокрвљеност органа као и неинвазивну анализу протока у артеријама и венама у свим деловима тела. Његовом применом открива се постојање атероматозних плакова и проценат сужења крвног суда. Мери се брзина протока крви кроз артерије и одређује да ли је доток у поједина ткива и органе довољан. Дијагностикују се и друга обољења крвних судова, као што су анеуризме, тромбофлебитиси (упале површних вена) и упале дубоких вена.

Доплер се користи и за преглед бубрежних артерија и пружа податке о протоку крви у бубрезима и бубрежним артеријама те омогућава неинвазивну процену стенозе у дечијој и одраслој доби, тромбозу и туморе бубрега. Користи се за обољења простате, скротума, и хемодијализних фистула и графтова и служи за процену код трансплантираног бубрега.

Доплер се користи код процене прокрвљености штитне жлезде, дојке, лимфних чворова, упалних промена у мишићном коштаном ткиву и разликовање доброћудних од злоћудних тумора. Употреба доплера у процени јетрене и порталне циркулације користи се за дијагностику тромбозе портне вене и њених притока, процену протока у портној хипертензији и процену абнормалног протока у застоју срца.

Модерни, савремени ултразвучни апарати и добра обученост лекара за рад, које поседује наша установа, омогућују ултазвучне прегледе свих органа и ткива као и примену доплера. Препоручујемо систематске прегледе и када не постоје видни знаци обољења, јер на тај начин могу се на време открити скривени, почетни знаци болести, а не када је болест узнапредовала.

Примена Ехокардиографије

Ехокардиографски преглед (УЗ срца са колор Допплером) припада савременим дијагностичким методама које су незаобилазне у савременој кардиологији. За овај преглед није потребна претходна припрема. Најчешће индикације за УЗ срца су:

Ултразвук абдомена

Ултразвук абдомена је једна од основних и незаобилазних дијагностичких метода у савременој медицини која пружа драгоцене информације о стању унутрашњих органа стомака: жучне кесе и жучних путева, гуштераче, слезине, бубрега, надбубрежних жлезда, мокраћне бешике, простате и крвних судова стомака.

Овај преглед се ради код:

Припрема

Да би се ултразвучни преглед абдомена (стомака) обавио неопходна је претходна припрема која подразумева гладовање 5-6 сати пре прегледа уз унос обичне воде и то најмање 2-3 чаше воде 90 минута пре прегледа (да би течност била присутна у мокраћној бешици). Наравно, воду не треба празнити из мокраћне бешике пре прегледа.

За остале ултразвучне и колор Допплер прегледе крвних судова није потребна претходна припрема.

Ултразвук врата

Ултразвук врата даје увид у стање штитасте жлезде, параштитастих жлезда, пљувачних жлезда и лимфних жлезда вратне регије. Потребно га је урадити код обољења и промена на овим органима, као и код сваке појаве отока и бола на врату.

Ултразвучни преглед дојки се ради једном годишње или чешће уколико постоји сумња на обољење или промене на дојкама. Код жена након тридесете године живота треба радити систематски УЗ дојки сваких шест месеци.

Колор Допплер крвих судова је ултразвучна метода којом се анализира стање венских и артеријских крвних судова. Овај преглед је потребно радити код:

Ултразвук мускулатуре и скелета

Мускулоскелетни ултразвук је дијагностичка метода којом се визуелизују зглобови, тетиве, лигаменти, мишићи, нерви, мека ткива. Ова метода је неинвазивна, безболна, без јонизујућег зрачења.

Примењује се у:

Гинеколошки ултразвук

Ултразвучни преглед се примењује и у гинекологији и акушерству, вагиналном сондом. Индикације за ултразвучни гинеколошки преглед су:

ДЕXА

Остеопороза је системска скелетна болест коју карактеришу низак ниво минералне коштане густине и микроархитектонско оштећење коштаног ткива са последичним повећањем коштане фрагилности и склоности ка фрактурама.

Болесници са остеопорозом немају тегобе све до настанка прелома костију који се могу десити и при уобичајним активностима. Најчешће су дешавају преломи пршљенских тела кичменог стуба, врата бутне кости и костију подлактице. Ови преломи често доводе до трајне инвалидности и смањења квалитета живота због чега је важно на време утврдити смањење коштане густине.

Најбоља метода за мерење коштане минералне густине је остеодензитометрија DXA дензитометром. Мерење се врши на лумбалној кичми, куку и подлактици а могуће је вршити и мерење коштане густине целог тела.

Мерење коштане минералне густине је потребно код:

Посебна припрема за преглед није потребна. Преглед траје 5-10 минута, а доза зрачења је занемарљива. Налаз се издаје одмах након прегледа.